Undervislovligt.dk redigeres af professor, ph.d. Morten Rosenmeier og lektor, ph.d. Clement Salung Petersen, fra Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet.

Undervislovligt.dk er udviklet af Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde (UBVA), som er et stående udvalg under Akademikerne, der varetager akademikernes interesser i ophavsretlige og patentretlige spørgsmål. Læs mere om os på www.ubva.dk.

Kommentarer

 1. Mette Bechmann

  Kære Morten og Clement

  Nedenstående har I et spørgsmål, og mit svar til en underviser, om anvendelse af Creative Commons-materiale.

  Og nu tænker jeg så, hvis hår er det egentlig, der sidder i postkassen, hvis man som underviser har anvendt noget i god tro, og det alligevel viser sig at f.eks. en dokumentar fundet på YouTube via denne metode helt eller delvist indeholder materiale hvor copyright-holder ikke har givet tilladelse til brug?

  Hvad tænker I om det?

  Venlig hilsen, og tak for disse meget anvendelige sider 🙂
  Mette

  ———————————————————————————————-
  Kære…
  Ja, man skal undersøge for hver enkelt video om der er lagt en CC licens på. Det kan man gøre ved først at søge i YouTube (gennem Explorer, dér er det tydeligst) og anvende det filter, der dukker op når du har søgt. Derefter kigger man i ”Mere” under videoteksten, dér vil CC licensen være klikbar og man kan undersøge mulighederne. Det redder selvfølgelig ikke den situation hvor materiale ulovligt er blevet markeret med en CC licens, men Youtube har en politik hvor de lukker en brugers konto hvis de 3 gange ulovligt har lagt ophavsretsbeskyttet materiale op, se mere hér;
  https://support.google.com/youtube/answer/2814000?hl=en

  Jeg har vedhæftet et par slides så du kan se hvordan.

  Mh Mette

  ——————————————————————————

  Kære Mette

  Mange tak! Hvordan bruger man denne website CreativeCommons, kan du evt. give et kort eksempel (finder man en YouTube video, og undersøger bagefter om den også ligger under CreativeCommons? Jeg kan se at der står følgende på CreativeCommons homepage:

  ”Please note that search.creativecommons.org is not a search engine, but rather offers convenient access to search services provided by other independent organizations. CC has no control over the results that are returned. Do not assume that the results displayed in this search portal are under a CC license. You should always verify that the work is actually under a CC license by following the link. Since there is no registration to use a CC license, CC has no way to determine what has and hasn’t been placed under the terms of a CC license. If you are in doubt you should contact the copyright holder directly, or try to contact the site where you found the content.”

  Baseret på ovenstående tekst er mit spørgsmål om det vil sige at man ved selve videoen (den video man gerne vil benytte, og som man finder under CreativeCommons) vil kunne se et “CC mærke” eller hvordan vil man med sikkerhed kunne finde ud af, om noget er under en CC licens (skal man så alligevel spørge copyright holder eller f.eks. YouTube)?

 2. Casey

  Hej Morten og Clement,

  Jeg er studerende paa Syddansk Universitet, og har vaeret det flere aar nu.

  Jeg koebte for nogle aar tilbage en diktafon til at assistere mig i forelaesningerne derude (uden henvisning til eventuelt handicap), og fandt hurtigt ud af at der var visse forelaesere som ikke var/er saerligt begejstrede for at blive optaget. Jeg sendte derfor en forespoergsel ind til undervisningsministeriet, som oversendte det til datatilsynet, som sagde noget vaas der var ret saa kontradiktorisk. Nu laeser jeg saa her paa jeres side under E-laering og de Studerende, at de studerende IKKE maa lydoptage uden undervisers samtykke, fordi underviser har paedagogisk ledelsesret.

  Jeg har dog problemer med at se hvorfor det skulle forhindre os studerende at optage, og I giver som saadan heller ikke nogen argumentation herefter. Hvis paedagogisk ledelsesret skal forstaas saa striks som det, saa maatte man vel heller ikke gabe, eller sidde i bestemt toej, eller whatever.

  Jeg ved godt det er et kompliceret anlaeggende, men jeg kunne godt taenke mig en bedre begrundelse. Jeg finder ingen steder i persondataloven eller ophavsretsloven at studerende IKKE maa optage undervisningen, men tilgaengeld er restiktioner paa hvordan disse maa haandteres, altsaa fx deles.

  Saa et spoergsmaal lyder paa hvorvidt det egentligt er lovligt at lydoptage undervisningen UDEN undervisers samtykke, UDEN at dele optagelsen og KUN bruge den som privat notits til egen indlaering. Jeg kan ikke se hvorfor det ikke skulle vaere tilladt. Et andet spoergsmaal er ogsaa hvorvidt det ville vaere lovligt at lydoptage uden samtykke, hvis universitetet overlod beslutningen til underviser.

  Et dybere svar ville goere godt, for saa vidt jeg kan se, saa er lydoptagelser ganske lovligt at goere, ligesom lydoptagelser af telefonopkald man selv har deltaget i (hvis jeg har forstaaet det rigtigt).

 3. Annette

  Kære…
  Vil gerne forespørge omkring brug af billeder og tekster ved fjernundervisningsforløb, der bliver delt mellem flere undervisningsinstitutioner. Hvordan tackler man dette? Er det blot et krav, at den enkelte bruger af et undervisningsforløb skal have en aftale med Copydan eller Tekst ot Node, eller?
  MVH
  Annette

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *